Time management volgens Eisenhower

De commerciële strategie bepalen voor je bedrijf: typisch iets waar je vaak niet aan toekomt. In de beroemde prioriteitenmatrix van Eisenhower is het geen urgente, maar wel een heel belangrijke zaak. Deze matrix van de generaal en later president van de VS bestaat uit vier kwadranten:

1. urgent en belangrijk (kritische activiteiten, problemen)
2. niet urgent en belangrijk (belangrijke doelen)
3. urgent en niet belangrijk (interrupties)
4. niet urgent en niet belangrijk (afleidingen)

 

Je bedrijfsstrategie bepalen of aanscherpen staat dus in kwadrant twee. Natuurlijk kun je je tijd ook het beste besteden in kwadrant twee. Je mag maar hopen dat het eerste kwadrant slechts sporadisch je aandacht vraagt. In kwadrant drie wordt veel tijd verspild. Waarom? Omdat je kiest voor urgente zaken, ook al zijn die niet belangrijk.

Persoonlijk voorbeeld

Ik leg m’n kop op het blok met een persoonlijk voorbeeld. Voor Comstratos is het belangrijk om voldoende bekendheid te creëren in mijn doelgroep. Zo vul ik mijn agenda met gesprekken die nieuwe opdrachten en toekomstige inkomsten kunnen genereren. Toch heb ik er te weinig aandacht aan besteed. En als ik dat blijf doen, wordt de bekendheid vanzelf urgent én belangrijk: een probleem dus. Daarom heb ik besloten me zoveel mogelijk af te sluiten voor de zaken uit kwadrant drie en vier. Zo maak ik tijd vrij voor het vergroten van de bekendheid van Comstratos. Dat is namelijk echt belangrijk voor mij: wat je de juiste aandacht geeft, groeit!

Commerciële strategie altijd belangrijk

Commerciële strategie bedenken en maken is altijd heel belangrijk, maar bijna nooit urgent. Vreemd genoeg zijn belangrijke zaken makkelijk uit te stellen. Ze zijn immers niet dringend of urgent. Nog vreemder is het dat uitstellen niet gevaarlijk aanvoelt. Maar als je lang genoeg onvoldoende tijd besteedt aan zoiets belangrijks als strategievorming, wordt dit op een dag vanzelf urgent én belangrijk. Er zijn talloze voorbeelden van deze sluipmoordenaar. Als na het uitstel het kwadrant-één-moment nadert, is het een groot probleem geworden. Het voelt dan als een mes op de keel van je bedrijf.

Het is dus veel verstandiger en goedkoper om regelmatig je commerciële strategie aan te scherpen. Doe jezelf en je bedrijf een plezier en maak tijd vrij om gestructureerd naar de strategie van jouw bedrijf te kijken. Grote kans dat je commerciële strategie niet in kwadrant één belandt. Klinkt aantrekkelijk, toch?

Hulp nodig?

Natuurlijk wil ik je graag helpen met het maken en implementeren van jouw succesvolle commerciële strategie. Mijn aanpak is pragmatisch en praktijkgericht. We maken eerst een vrijblijvende afspraak waarin ik je vertel over de mogelijkheden. Als je wilt, zetten we de volgende stap: met mijn KJECC-methode zet ik voor jouw bedrijf een succesvolle commerciële strategie op één A3. Gegarandeerd!

Toon van Tol
toon@comstratos.nl
06 12046626

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *